Неділя
05.05.2024
08:48
Форма входу
Пошук
Календар
«  Грудень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Архів записів
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
СВАЛЯВСЬКА ЗАГАЛЬНООСВІТНЯ ШКОЛА І-ІІІ СТУПЕНІВ №1
Головна » 2017 » Грудень » 12 » Тиждень початкових класів 2017-2018 н.р.
19:09
Тиждень початкових класів 2017-2018 н.р.

Здатність мислити, творити – природний дар

 

Найважливішим із завдань сучасної початкової школи є розвиток пізнавальної активності школярів, формування у них допитливості, бажання пізнавати нове. Збільшення навчального навантаження на уроках примушує вчителя замислитись над тим, як підтримувати інтерес молодших школярів до навчання.

Один із відомих практиків і науковців говорив наступне: «Здатність мислити, творити - найбільший з отриманих людиною природних дарів. Є ті, хто обдарований більше, є ті, хто обдарований менше, але даром цим відзначений кожен ». Виявити, в якій області обдарована дитина, розвинути її здібності, допомагає як урочна так і позаурочна діяльність. Однієюіз них є проведення предметних Тижнів.

Цікаво, весело та пізнавально для молодших школярів пройшов Тиждень початкової школи у Свалявській ЗОШ І-ІІІ ст. №1, що тривав із 20  по 24 листопада 2017р. Конкурси, ігри, змагання розвивали творчість школярів, вчили бути спостережливими, кмітливими та креативними. Кожен день мав свою тематику.

 Відкриття відбулося на шкільній лінійці учнів початкової школи, де всіх присутніх ознайомили з планом  проведенняТижня початкових класів. План містив багато цікавих та змістовних заходів, у яких взяли участь учні 1-4класів. І вже після завершення Тижня можна сказати, що сподівання учасників на отримання позитивних емоцій справдилися.

Кожен день  мав певне спрямування, що говорить про широку палітру цікавих заходів, які відбулися в учнівських колективах. Їх режисерами-постановниками виступали класні керівники,ентузіазм, творчий підхід, котрий допомогли зробити Тиждень початкової школи справжнім святом як для дітей, так і для дорослих.

Перший деньрозпочався із проведення виставки дитячих робіт та малюнків. Усі роботи були яскраві, різноманітні, індивідуальні. Оформлення виставки дало змогу ознайомитись із творчістю не тільки учням, учителям, а й батькам та  іншим відвідувачам нашої  школи.

Другий день Тижня був присвячений королеві усіх наук –  математиці. Як показує досвід, засвоєння математики супроводжується значним розумовим напруженням учнів. Для запобігання їхньої перевтоми існує чимало різноманітних методів і прийомів. У молодшому шкільному віці елементи гри  підвищують працездатність, сприяють фізичному розвитку дітей, формують у них конкретні уявлення про явища навколишнього світу, полегшують оволодіння абстрактними поняттями.

Щоб зацікавленість учнів до вивчення математики не знижувалася, доречно систематично проводити ігри на уроках математики та на ГПД. Що і постійно роблять вчителі та вихователі на своїх заняттях.

Цього дня  вчителька 1-А класу Янцо М. М. провела цікавий урок «Закріплення додавання в межах 10». Протягом уроку зверталась значна увага на додавання чисел у межах 10. Виконувались різні вправи, завдання на логічне мислення, використовувались елементи гри (усний рахунок на основі ілюстрацій, гра «Синиці на гілках»). Учителька вміло прививає інтерес до вивчення математики за допомогою великої кількості наочного матеріалу.

Поряд із цим класні керівники 4-Б та 4-В класів (Кепенач С. П., Фізер Г.І.) провели математичний КВК, метою якого було  розширити знання учнів, розвивати пам’ять, мислення, увагу, спостережливість, виховувати цікавість, інтерес до математики. За допомогою цього конкурсу учні змогли продемонструвати свою кмітливість, розвинути логічне мислення та зорову пам'ять, швидкість думки. У межах виховного заняття проведено конкурси: «Привітання», «Розминка», «Цікаві квадрати», «Веселі старти», «Конкурс капітанів».По запалу та активності вихованців, із яким вони брали участь у конкурсах, було видно, що вчителі  досягли своєї мети.

Наступний день - Деньприродознавства «Цікавийсвітнавколо мене», у рамках якого класні керівники 1-4 класів провели виставку світлин «Моє спілкування з природою».

Поряд із цим проведено відкритий урок із природознавства у 3-А класі (Кобулей В. Й.) з теми: «Ґрунт. Склад ґрунту. Практична робота: виявлення повітря і води у складі ґрунту». На уроці учні змогли сформувати поняття, що таке ґрунт, який його склад; розвинути спостережливість, уміння узагальнювати та робити висновки. Учителька вміло застосовувала сучасні технології, зокрема неосферну, для кращого засвоєння матеріалу. Заради збереження цікавості до навчального матеріалу було використано різні види робіт: фенологічну хвилинку, робота над загадками та ребусами, релаксація, створення наочності, спостереження за предметом вивчення, робота в парах, проведення досліду, сюжетна гра і т. ін. Така насиченість уроку відразу показала результат: учні зосереджено та уважно слухали вчителя, із завзяттям виконували поставлені завдання та щиро раділи власним відкриттям.

Наступного дня частково тема природознавства продовжилась через відкритий урок у 1-В класі (Гебеш В. В.) з теми «Хто такі птахи?», де учні мали змогу познайомитись із різноманіттям птахів, навчитись виділяти відмінні ознаки, дізнатись про важливість пір’яного покриву в житті птахів, розширити свої знання про живлення птахів. Протягом уроку учні показали зацікавленість навчальним матеріалом та старались продемонструвати свої знання, були активними та із захватом сприймали нову інформацію від учителя.

Також цього дня було проведено виховне заняття вихователем ГПД Варгою С. В.на тему « Здоров'я -  найдорожчий скарб людини ». Основною метою заняття Світлана Василівна ставила виховання у дітей ціннісного ставлення до власного здоров'я та стимулювання бажання дбати про нього , сприяння усвідомленню учнями необхідності ведення здорового способу життя, прищеплення занять фізичною культурою і спортом.

І на завершення Тижня початкових класів  була проведена гра «Найрозумніший»,у якій учні мали змогу показати свої знання з різних предметів. Така гра сприяла формуванню та розвитку в учнів інтелектуального й духовного потенціалу, створила максимально сприятливі умови для інтелектуального, морального та фізичного розвитку обдарованих дітей, стимулювала творчу діяльність учнів.

Урочисте закриття Тижня початкових класів відбулося на лінійці, під час якої були підведені підсумки, нагороджено переможців, роботи учнів представлені на шкільній виставці, адже вчителі викладають предмети різних напрямків, тому мають благодатний матеріал для різних видів колективної трудової діяльності.

Тижденьзакінчився, але не закінчиласякропіткапраця вчителя, яка покликана пробудититворчість і пізнання, підтриматиінтерес та бажаннявчитися.

Заступник  директора з навчально-виховної роботи Свалявської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 1  Гергель О.Ф.

Переглядів: 1428 | Додав: Sheff | Рейтинг: 1.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: